12 C
Chișinău
vineri, octombrie 29, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Copiii cu nevoi speciale din raionul Telenești aveau nevoie urgent de servicii medicale specializate

Acasă Articole Sănătate Copiii cu nevoi speciale din raionul Telenești aveau nevoie urgent de servicii...

Copiii cu nevoi speciale din raionul Telenești nu au avut acces la servicii medicale specializate, inclusiv terapie Snoezelen, Logopedică și Psihoterapie.

Pe 30 noiembrie 2020, în incinta Consiliului Raional Telenești, s-a desfășurat masa rotundă de finalizare a Proiectului „Crearea Centrului comunitar incluziv, cu oferirea serviciilor de terapie Snoezelen, Logopedică și Psihoterapie copiilor cu nevoi speciale din raionul Telenești”.

La eveniment au participat: preşedinta raionului, Mariana Ombun, şefa Direcției Generale Educație Telenești, Alina Pascaru, șefii subdiviziunilor Consiliului Raional, șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, reprezentanţi ai societăţii civile.

Participanții au fost informați despre conceptul proiectului și specificul serviciului nou creat – terapia în Camera Senzorială pentru copiii cu dizabilități severe, dar și despre activitățile desfăşurate până în prezent.

Proiectul „Crearea Centrului comunitar incluziv, cu oferirea serviciilor de terapie Snoezelen, Logopedică și Psihoterapie copiilor cu nevoi speciale din raionul Telenești” este implementat de AO “Concordia” din resursele acordate de Guvernul Suediei în cadrul Proiectului FEE „Susținerea Grupelor vulnerabile din Republica Moldova”. Beneficiari sunt copiii cu dizabilități severe din raion, cărora le va fi prestat un spectru larg de terapii senzoriale.

Camera cu elemente senzoriale este un spațiu dotat cu echipament senzorial ce permite psihopedagogilor, logopedului, educătorilor să presteze servicii specializate copiilor cu diverse categorii de dizabilitate. Echipamentul senzorial are menirea de a contribui la recuperarea copiilor cu tulburări din spectrul autist, disfuncții de integrare senzorială, întârzieri de dezvoltare, afecțiuni neuromotorii, tulburări de limbaj și învățare.

Președinta raionului, Mariana Ombun, a menționat rolul ONG-lor în crearea de noi servicii în comunitate, a asigurat susținerea din partea APL a ONG-lor cu inițiativă. “Proiectul lansat, deși nu este unul din cele cu valoare financiară mare, va avea un impact major pentru copiii cu dizabilități și familiilor acestora”, a menţionat preşedinta.

Împărtășind ideea că toți copiii au dreptul la educație și că realizarea acestuia depinde de fiecare dintre noi, participanții la eveniment au menționat efortul depus de echipa proiectului și importanța acestuia pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități din raion. Alina Pascaru, șefa Direcției Generale EducaţieTelenești, a spus că în prezent 212 copii cu cerințe educaționale speciale se află în evidența Serviciului de Asistență Psihopedagogică din raion. Aceştea au acces la servicii de asistență de calitate.

Eugenia Roșca, pre-ședinta AO „Concordia”, a menționat că pe lângă deschiderea camerei cu ele-mente senzoriale, în cadrul proiectului au fost instruiți specialiștii Serviciului de Asistență Psihopedagogică Telenești. La fel, de un spectru larg de informaţii la temă au beneficiat cadrele didactice de sprijin din raion, părinții copiilor care au nevoie de educație incluzivă.

La finele activității, participanții la masa rotundă au vizitat Camera Senzorială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -