12 C
Chișinău
marți, septembrie 28, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Autoritățile din Criuleni îngrijorate de fenomenul violenței în familie

Acasă Criuleni Autoritățile din Criuleni îngrijorate de fenomenul violenței în familie

Violența în familie reprezintă una dintre cele mai grave și răspândite infracțiuni cu care se confruntă societățile contemporane, lezând drepturile și demnitatea umană a membrilor acestora. Fenomenul se atestă în toate statele lumii, indiferent de modul de organizare politică sau economică a acestora, bunăstarea societății, rasă, cultură.

Majoritatea abuzatorilor sunt bărbații. Există probe care sugerează că băieții care cresc în cămine unde are loc violența în familie, deseori devin abuzatori la maturitate, totuși sunt mulți bărbați violenți care nu au crescut în familii violente, iar mulți băieți din familii violente nu devin abuzatori la maturitate. Agresorul poate fi soţul, fostul soţ, partenerul sau fostul partener. În Moldova, 63% dintre femei sunt afectate de violența în familie din partea soțului/partenerului pe parcursul vieții de la vârsta de 15 ani.

Datele înregistrate pe r. Criuleni, pe 9 luni ale anului curent, arată că angajații IP Criuleni, au înregistrat 20 de infracțiuni în baza art.2011 Cod penal „Violența în familie” și 4 infracțiuni în baza art. 2012 Cod penal „Exercitarea necorespunzătoare a obligațiilor părintești” (anul 2020) – comparativ cu 17 infracțiuni – art.2011 și 4 infracțiuni – art.2012 (anul 2019). Astfel, se atestă o creștere de + 4,35% cazuri de violență în familie.

Angajații Inspectoratului de poliție Criuleni au luat la evidența profilactică 52 agresori familiari, dintre care 48 bărbați și 4 femei. Concomitent au fost înaintate 3 demersuri în judecată privind aplicarea măsurilor de protecție a victimelor violenței în familie dintre care 1 demers a fost respins ca nefondat. În aceeași perioadă, au fost eliberate 27 ordine de restricție de urgență; au fost supravegheate 2 ordonanțe de protecție dintre care 2 în privința bărbaților; au fost examinate 42 informații înregistrate în Registrul de evidență al informațiilor referitoare la infracțiuni și incidente, din care 2 privind acte de violență în familie; au fost înregistrate 36 sunt auto sesizări ale ofițerilor de sector.

Făcând o analiză a cazurilor de violență în familie s-a stabilit că, din numărul total de sesizări pe 42 procese contravenționale subiecți ai violenței sunt soț (bărbat) contra soției (femei) – în 34 cazuri și soții (femeie) contra soților (bărbați) – în 8 cazuri.

Aproximativ 80% din totalul cazurilor înregistrate la poliție, care se referă la violență în familie și violență împotriva femeilor, sunt comise de bărbați. În cca 20% din cazuri femeile își agresează soții sau partenerii. Datele se conțin înstrun studiu elaborat de MSMPS in anul 2018. Multe dintre contravenții și infracțiuni sunt agravate de stările violente sub influența alcoolului. De multe ori obiectul violenței devin copiii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -