12 C
Chișinău
miercuri, octombrie 20, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Iluminare orbitoare de un milion de lei. În umbră – acoperișul ciuruit al Casei de Cultură

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor Iluminare orbitoare de un milion de lei. În umbră – acoperișul ciuruit...

Ploile din aceste zile au scos şi mai mult în evidenţă starea deplorabilă a acoperişului Casei de Cultură din satul Bolohan, Orhei. Clădirea impunătoare, în două nivele, este pusă la încercare de şuvoaiele de apă, care au lăsat deja brazde şi urme adânci şi pe exterior. În această situație, Consiliul local a luat decizia de a cheltui un million de lei pentru modernizarea iluminatului public, reconstruind reţelele electrice existente. Milionul este din bugetul raional, dar în versiunea primarului Tatiana Plătică banii ar veni de la Partidul “Șor”.

Satul Bolohan se află la mai puțin de 10 km de municipiul Orhei. Potrivit datelor oficiale, populaţia Bolohanului este de 1 400 de persoane. Localnicii numără însă cel mult o mie de oameni care locuiesc aici permanent.

În rezultatul turului II al alegerilor locale din noiembrie 2019, primar al localităţii a devenit candidata Partidului “Șor” (PȘ), Tatiana Plătică, iar în Consiliul sătesc au intrat cinci reprezentanţi ai PȘ, doi – ai Blocului “ACUM”, unul – al Partidului socialiştilor şi un consilier independent. La moment, în Consiliul local activează 8 consilieri – unul din cei doi acum-iști este plecat peste hotare.

În luna septembrie, bugetul satului Bolohan s-a majorat cu aproape 25%, ajungând la peste 4 milioane de lei. Un milion de lei a venit de la Consiliul raional (CR) Orhei, cu destinaţie specială – pentru reconstrucția reţelei de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public din Bolohan. Majoritatea consilierilor locali au sprijinit-o pe primarul Tatiana Plătică, care a insistat ca milionul să meargă neabătut la iluminarea străzilor. Împotrivă a fost un singur consilier.

Decizia Consiliului local (CL) Bolohan de la sfârşitul lunii septembrie, prin care s-a aprobat ca 1 milion de lei să fie cheltuit pentru iluminarea publică, l-a decepţionat pe consilierul independent Alexei Chicuș. Acesta spune că a încercat să-şi convingă colegii din CL că în sat există, cel puţin, o problemă mai mare – acoperişul deteriorat al Casei de Cultură, dar argumentele sale nu au fost auzite. Alţi 7 consilieri prezenţi la şedinţa CL au susţinut-o pe primarul Tatiana Plătică. Potrivit consilierului, demnitara a insistat ca banii, despre care a spus că se datorează Partidului “Șor”, să fie utilizaţi pentru iluminare. Şefa Primăriei a declarat că, în caz contrar, Bolohanul va pierde banii. Alte argumente aduse de aceasta au fost că actuala reţea de electricitate nu are proiect de execuţie şi că viitoarele reţele vor fi mai rezistente în cazul intemperiilor.

Lipsa proiectului şi stingerile sporadice ale luminii pe străzi nu se compară însă cu pericolul distrugerii Casei de Cultură care, în plin sezon rece și cu multe precipitații, rămâne sub un acoperiş ciuruit, spune Alexei Chicuș. Asta, în situaţia în care un proiect de execuţie a lucrărilor de renovare deja există, e nevoie doar de a-l actualiza, pentru că acesta a fost elaborat încă de precedenta putere locală.

Indignarea consilierului este provocată şi de faptul că, în timp ce el şi alţi agricultori din republică, au obţinut cu mare greu de la stat câte 1,5 mii de lei la hectarul de grâu pentru a supraviețui după un an cu secetă cumplită, iar pandemia a sleit sistemul medical de orice puteri , la Bolohan se cheltuieşte un milion pe lucruri deloc urgente. Chicuș spune că și el e pentru un sistem de iluminare modern, dar dacă arde în altă parte, adică curge acoperişul, trebuie de judecat gospodăreşte:

“Despre acoperişul Casei de Cultură se vorbeşte de mult timp. Pe vremea fostului primar Cotruţă s-a făcut o reparaţie parțială cu ruberoid, dar trebuie făcut temeinic. Pentru asta e nevoie de mai bine de 1 milion de lei. De aceea, eu, când am auzit că vine un million, am spus că lumină, cât de cât, pe toate străzile este, mai bine ar fi să mai adăugăm nişte bani şi să reparăm Casa de Cultură. La care doamna primar mi-a răspuns – categoric nu! Banii i-a dat partidul special pentru iluminare! Am spus că, dacă e donaţie, să-mi arate pentru ce anume s-au dat banii. Şi, când îmi aduce , e o decizie a Consiliului raional, adică sunt bani bugetari, banii noştri!”

Alexei Chicuș mai regretă că sătenii nu sunt informaţi corect. Deşi consilierii au decis să achiziționeze o cameră video, iar înregistrările şedinţelor CL să fie plasate pe internet, filmări s-au făcut doar de două ori. Cei de la Primărie ar fi declarat că o instituţie din Orhei a avertizat că pentru realizarea inregistrărilor e nevoie de drepturi speciale.

În contextul ultimei probleme menționate de consilier, vom nota faptul că aceasta este una mai veche și caracteristică nu doar pentru Bolohan, așa încât experții s-au expus deja la acest subiect:

„Conform art. 17 din legea privind administrația publică locală, orice persoană poate participa la ședințele consiliului local. Deși în lege nu este stipulat expres dreptul cetățenilor de a filma ședința consiliului, acțiunea nici nu este interzisă. Totodată, art. 48 din Codul Civil prevede că nu este nevoie de consimțământul persoanei de a o înregistra, în cazul în care aceasta execută un act public în interes public sau când persoana acționează în timpul unui eveniment public. Astfel, ședințele consiliului local se încadrează în aceste criterii și nu poate fi îngrădit dreptul de a le filma” ( Primariamea.md).

„Înregistrarea şedinţelor Consiliului Local este posibilă cu acordul preşedintelui şedinţei, nu al primarului. Puteţi propune asta consiliului local, după care, puteţi solicita înregistrarea şedinţei.” (Viorica Chirnicinîi, Președinta Asociației Naționale a Parajuriştilor din Moldova).

…………..

Între timp, cei care au auzit despre intenţia autorităţilor de a reconstrui reţelele electrice din Bolohan, au început să-și spună părerile. Aparent neunivoce, acestea denotă totuși același fapt – sistem de iluminare funcţional în localitate există. Unul dintre urmăritorii evenimentelor din Bolohan, Vladislav Mercic, a comentat pe reţelele de socializare: “Chiar şi pe stâlpul din drum o să-l pălească norocul să schimbe lampa ceea arsă de doi ani? Super!”.

Un alt tânăr din Bolohan, Ion Zagorodniuc, consideră că în sat există probleme reale care merită cheltuirea banilor publici, dar nu reconstrucția rețelelor electrice: “Lumină pe străzi este suficientă, dacă becurile care au ars se inlocuiesc”. Acesta spune că nu demult a ars becul care 7 ani a luminat de pe pilonul din fața casei sale. El însuşi a procurat un bec nou şi, pentru instalare, a apelat la serviciul comunal local.

Tatiana Djamanov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -