12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Cum este la Telenești sensibilizată populația asupra problemelor de mediu

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor Cum este la Telenești sensibilizată populația asupra problemelor de mediu

Pedagogii şi elevii talentaţi de la Şcoala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei” din Telenești continuă să transforme minutele de așteptare la stație într-o plăcere colorată.

Ei au pictat în zilele de odihnă din ultimele săptămâni două staţii de aşteptare a transportului public pentru pasageri de la Codru și Leușeni, localități care nu fac parte din proiectul ”ActiveCiuluc”. Ideea însă le-a plăcut primarilor acestor localităţi şi i-au rugat să le creeze câte o frumoasă carte de vizită şi pentru satele respective.

Scopul acestui proiect este de a sensibiliza populația asupra problemelor de mediu, poluării apelor. Iar prin desenele copiilor autorii şi realizatorii proiectului şi-au dorit să arate cât de frumoasă și deosebită este natura în Moldova și cât de important este să o protejăm.

Amintim că, în cadrul proiectului respectiv, micii pictori, ajutați de pedagogi și cu suportul material al primăriilor au pictat pereții din interior ai staţiilor auto pentru pasageri de la Ciulucani, Mândrești, Verejeni și Ratuș pe motivele desenelor elevilor Grigore Roșca din Telenești, Iurie Bârsan din Sărăteni, Ecaterina Dânga din Ciulucani, conduși de profesoarele Tatiana Mațuev și Olga Mardari.

”Urma să pictăm staţia de lângă fosta clădire a fabricii de vinuri din centrul raional, însă primăria Telenești n-a fost gata la acel moment să ne ajute cu vopsele, scări și alte ustensile şi să pregătească fundalul staţiei.

Dar au intervenit Oxana Guzun, primara comunei Mândrești, în componența căreia întră şi satul Codru, și primarul de Leușeni, Valeriu Lazarenco, care ne-au invitat şi ne-au asigurat toate cele necesare pentru a le picta cu motive tradiţionale câte o staţie de aşteptare. Ne roagă să pictăm staţiile pentru pasageri din satele lor și alți primari”, spune Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice.

Gabriela Isac, coordonatoarea proiectului ”ActiveCiuluc” ne spune că și în raionul Sângerei au fost deja pictate 5 staţii:

”Aceste obiective au devenit de nerecunoscut după ce au fost pictate de către echipa de la Centrul de Creație Sângerei în frunte cu Galina Crigan, conducătoarea Cercului ”Arta Plastică”, a menționat dna Isac.

Astfel concursul ”Pictează-ți stația”, dedicat râului Ciuluc și demarat în luna mai 2020 este pe punctul de finalizare. Implicarea altor primării în aceste acțiuni a fost apreciată de dna Isac drept una salutabilă și vorbește despre impactul surprinzător al proiectului. Stațiile pictate cu tematica ecologică devin tot mai în vogă în raioanele Teleneşti şi Sângerei.

Stațiile din bazinul râului Ciuluc sunt pictate în cadrul proiectului “ActiveCiuluc”, realizat de Asociația “EcoVisio” cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -