12 C
Chișinău
miercuri, octombrie 20, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Primele rezultate ale campaniei de evaluare a accesibilității clădirilor publice din 6 orașe ale țării

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor Primele rezultate ale campaniei de evaluare a accesibilității clădirilor publice din 6...

Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a prezentat primele rezultate ale campaniei de evaluare a accesibilității clădirilor publice, care a fost inițiată în șase orașe ale țării. Conform chestionarelor de evaluare, aplicate de reprezentați civic din aceste comunități, din cele 71 de clădiri evaluate, 44 nu sunt accesibile. 26 de edificii au fost calificate parțial accesibile, având intrările amenajate cu rampă de acces sau dispunând de o altă intrare adiacentă fără trepte. În pofida acestui fapt, însă, instituțiile din această categorie nu corespund deplin standardelor de accesibilitate pentru toate tipurile de dizabilități.

Doar o singură clădire, din cele 71, se apropie de standardele de accesibilitate, fiind asigurat accesul doar pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Este vorba despre Inspectoratul de poliție din orașul Căușeni, care este dotat cu rampă de acces la intrare și cameră de baie pentru persoane cu dizabilități.

Un fapt îmbucurător, observat în cadrul procesului de evaluare, este că tot mai multe clădiri publice, din localitățile selectate, au început să fie amenajate cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități. Câteva din edificiile care au fost remarcate sunt: Primăria orașului Comrat; Universitatea de Stat din Comrat; Grădinița de copii „Andrieș”, din or. Ceadâr Lunga; Banca Comercială Victoriabank, filiala din orașul Sângerei; Spitalul Raional Orhei; Casa teritorială Edinet etc.

Evaluarea accesibilității clădirilor publice din orașele Edineț, Sângerei, Orhei, Căușeni, Ceadâr Lunga și Comrat este plină desfășurare și este realizată de persoane cu dizabilități din aceste localități. În baza datelor obținute se vor elabora rapoarte cu privire la accesibilitatea clădirilor și a spațiilor publice din aceste orașe, care vor fi prezentat autorităților publice. Demnitarii publici vor fi, de asemenea, asistați să elaboreze un plan de accesibilizare a instituțiilor de importanță vitală pentru persoanele cu dizabilități și pentru alte grupuri sociale cu mobilitate redusă.

Campania de evaluare a clădirilor de utilitate publică din punct de vedere a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități este organizată în cadrul proiectului ”Colaborarea dintre persoanele cu dizabilități și autoritățile publice pentru implementarea politicilor ce vizează domeniul accesibilități”, finanțat de Ambasada Finlandei în Republica Moldova, cu sediul la București.

sursă: cdpd.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -