12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Istoria lui Nicu: Schimbarea începe cu tine!

Acasă Articole Accesibilitatea infrastructurii şi clădirilor Istoria lui Nicu: Schimbarea începe cu tine!

Este greu să găsești în orașul Hîncești un tânăr mai activ decât Nicolae. Mereu este plin de energie, curaj și optimism în tot ceea ce face. Prietenii îi spun Nicu sau în glumă “Omul fără frâne”, nu pentru că se deplasează într-un scaun rulant pe care îl manevrează cu dibăcie de 10 ani, dar pentru că este tot timpul în acțiune, în căutarea noilor provocări care să-l facă să se autodescopere. La cei 23 de ani ai săi, Nicu se poată lăuda cu mai multe succese. Timp de 3 ani el s-a ocupat profesionist cu powerlifting paralimpic. În 2014 a reușit să devină sportivul anului în Moldova, obținând locul I la numeroase competiții naționale, iar în 2016 a ocupat locul 6 la campionatul de powerlifting paralimpic din Dubai.

Nicu a fost moderator și speaker motivațional la mai multe evenimente publice. A vizitat numeroase țări și chiar a avut experiența unică de manevrare, sub ghidarea unui pilot profesionist, a unui mini-avion. În 2019, ajutat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Nicu s-a mutat cu traiul în capitală și s-a angajat la una dintre cele mai mari companii de telefonie mobilă din țară.

În calitate de customer operation agent (agent de comunicare), Nicu îndeplinește diverse solicitări la cererea clientului prin intermediului unui program special: “Datorită implicării AMM mi-am schimbat viața spre bine – spune Nicu – Nu am crezut niciodată că voi lucra pentru cea mai mare companie din Moldova. Acum locuiesc în capitală, am o casă accesibilă, foarte aproape de locul de muncă. Am ocazia să comunic cu o mulțime de oameni, să învăț lucruri noi și, cel mai important, sunt liber și independent. Sunt foarte recunoscător „MOTIVAȚIEI” pentru susținere”.

Nicu este nu doar membru activ al Grupului de inițiativă din or. Hîncești “De la Drept la Acțiune”, dar face parte și din grupul activ de tineri “Fă ceva bun pentru Hîncești” despre care a povestit cu entuziasm: „Vara asta am mers cu grupul la copii orfani de la internatul de la Cărpineni. Le-am dus cadouri, produse alimentare, am petrecut cu ei o zi întreagă, organizând pentru ei diferite jocuri”.

Nicu, ce te-a determinat să te implici activ în schimbarea localității tale?

Am ajuns în scaun rulant, după o traumă la coloana vertebrală. Atunci am întâmpinat o serie de dificultăți cu care înainte nu m-am confruntat. Am înțeles că nu poți să depinzi tot timpul de ajutorul cuiva, când vrei să urci câteva trepte. Mie nu-mi place să depind de cineva și de obicei apelez la ajutorul prietenilor foarte rar, atunci când vine vorba de accesibilitate. M-am străduit mereu să fiu independent, iar când întâmpin vreo dificultate încerc să găsesc soluția pentru a schimba situația spre bine nu doar pentru mine, dar și pentru alții.

Ai absolvit Colegiul de construcții din or. Hîncești, facultatea de contabilitate, care nu era accesibilă pentru utilizatorii de scaun rulant. Cum ai reușit să faci față provocărilor?

Deși către acest colegiu au fost înaintate numeroase adresări, el și până astăzi nu este accesibil. În timpul studiilor, pe mine foarte mult mă ajutau colegii și prietenii. Când am ajuns în anul 4, am învățat deja singur să cobor scările de la etajul 4 al blocului de studii, dar și de la cămin. Însă, atunci când trebuia să urc undeva, eram nevoit să apelez la studenții colegiului.

La 13 ani ai ajuns în scaun rulant, după o fractură a coloanei vertebrale. Cum ai depășit această situație?

Mereu am avut susținere din partea familiei. Mama și la momentul de față, dacă mi se întâmplă vreo neplăcere, este permanent alături de mine și mă încurajează. Familia mea este mare. Am doi frați și trei surori, care m-au motivat tot timpul ca să nu dau mâinile jos și să merg înainte. Datorită lor am înțeles că viața nu se termină aici și trebuie să merg mai departe. Cu timpul, am conștientizat că scaunul rulant nu-i o barieră. Poți să ajungi undeva vrei, dacă îți pui un scop.

În ce a constat acomodarea rezonabilă la compania Orange Moldova pentru tine?

Datorită implicării AMM, oficiul în care lucrăm cu Iuliana (colega sa de lucru, utilizatoare de scaun rulant) a devenit accesibil sută la sută. Avem camera sanitară accesibilă, o rampă comodă la intrare în instituție, ascensor cu uși largi, iar masa de lucru la care muncesc se regulează după înălțimea care am nevoie. Și în blocul în care locuiesc, prin implicarea „MOTIVAȚIEI”, s-a construit o rampă accesibilă la intrare.

Nicu mărturisește că a devenit un exemplu în localitatea sa, nu doar pentru că îi spun localnicii, dar pentru că așa simte. La întrebarea despre cea mai mare realizare a lui, Nicu râde cu poftă.

De când sunt în scaun rulant – spune tânărul zâmbind – orașul meu a devenit mai accesibil. Acest lucru e foarte important pentru mine, fiindcă acum e mai mare varietatea instituțiilor pe care le pot vizita fără dificultate. Înainte eram nevoit să stau în frig pe timp de iarnă și să cer ajutorul cuiva. Acum situația s-a schimbat. Și asta grație implicării Grupului de inițiativă din care fac parte “De la Drept la Acțiune”. Motto-ul meu preferat este Schimbarea începe cu tine. Am înțeles că dacă nu fac eu schimbarea în localitatea mea, nimeni n-o s-o facă mai bine ca mine.

Care este dorința ta cea mai mare?

Să sar cu parașuta (râde).

În luna martie 2019 a început colaborarea dintre Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova și Departamentul Resurse Umane, Orange. La I ședință, echipa „MOTIVAȚIEI” a evaluat accesibilitatea companiei și a venit cu recomandări concrete privind acomodarea rezonabilă a locurilor de muncă. Datorită implicării AMM și deschiderii companiei Orange, a fost posibilă construirea unei rampe accesibile la intrare în incinta instituției, au fost accesibilizate locurile de muncă pentru el și încă o tânără cu dizabilități care lucrează cu Nicu la Orange. Mulțumim companiei Orange pentru receptivitate! Sperăm că și alte companii din Republica Moldova să-i urmeze exemplul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -