12 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 16, 2021
  • Prima pagină
  • Trimite un articol
  • Despre noi
  • Contacte

Echipa de Teatru Social din satul Coștangalia a prezentat un nou spectacol

Acasă Cantemir Echipa de Teatru Social din satul Coștangalia a prezentat un nou spectacol

Parteneriatul dintre Gimnaziul „Grigore Vieru” din Coștangalia, raionul Cantemir, și Y-PEER Moldova a început în anul 2017. Echipa de Teatru Social din satul Coștangalia a prezentat scena de teatru cu tematica: „Riscurile relațiilor sexuale neprotejate, care duc la infecții cu transmitere sexuală, HIV și sarcini nedorite”, echipa fiind distinsă cu Diplomă de participare.

Încurajați și înaripați de reușită, în 2019 am depus formularul de participare la Teatrul Social ediția X, cu tematica: „Prevenirea discriminării pe bază de sex sau orientare sexuală, statut social, discriminarea persoanelor cu dizabilități”.

Motivația echipei CantCostCreativ de a participa la Festivalul Național de Teatru Social 2019, Ediția a X-a, a fost: sensibilizarea tinerilor de a participa la diverse concursuri/festivaluri de teatru social; informarea copiilor aflați în plasament în familii parentale (la ora actuală, 12 astfel de elevi sunt înmatriculați în gimnaziu) în domeniul sănătății sexual-reproductive; diseminarea informațiilor pentru tinerii din comunitate cu privire la comportamentele de risc în perioada adolescenței.

Coordonatorii echipei CantCostCreativ din satul Coștangalia au fost Elena Ieșanu, psiholog SAP Cantemir , subsemnata, Viorica Popov, cadru didactic de sprijin la Gimnaziul „Gr. Vieru”. Membrii echipei CantCostCreativ sunt elevi ai claselor a VII–IX-a: Cioroi Marius, Lunca Irina, Munteanu Ionuț, Oglindă Maria-Magdalena, Uțică Dorin, Munteanu Carolina, Guglea Mariana, Bănică Andriana, Munteanu Liliana, Pleșu Svetlana, Blanari Daniel.
Mesajul Echipei CantCostCreativ a fost următorul: Discriminarea persoanelor cu dizabilității reprezintă tratamentul diferit al unei persoane în ceea ce privește recunoașterea și exercitarea drepturilor de către acesta din cauza unei probleme de sănătate. O societate discriminatorie dezumanizează persoana, ignorându-i capacitățile, visele, gândurile, emoțiile și sentimentele în favoarea unei probleme de sănătate. O simplă atitudine poate ucide sau poate da aripi unui vis! Tu ce alegi? Atitudinea ta contează! Spune NU discriminării persoanelor cu dizabilitații!

Recent, echipa CantCostCreativ a prezentat spectacolul „Spune NU discriminării persoanelor cu dizabilități” în șase instituții de învățământ din raionul Cantemir, cu care avem încheiate acorduri de parteneriat: gimnaziile Cîșla, Enichioi, „Mihai Eminescu”, Baimaclia, „V. Curbet”, Țărăncuța”, „N. Botgros” din Chioselia, precum și ,,Ion Luca Caragiale” din Doina, raionul Cahul. În aceste instituții au fost oferite și peste 300 de pliante în scopul familiarizării și sensibilizării tinerei generații cu consecințele grave ale discriminării persoanelor cu dizabilități.

La 17 noiembrie curent, echipa noastră a participat la finala Festivalului Național de Teatru Social 2019, ediția a X-a, organizat de Rețeaua de tineri educatori de la egal la egal din R. Moldova, Y-PEER, cu susținerea Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării. A concurat cu alte 14 echipe din țară, obținând locul II și revenind acasă cu un premiu de valoare.

Valentina CARP,
directoare adjunctă,
Gimnaziul „Gr. Vieru”, Coștangalia, Cantemir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi actualizat cu toate noutățile

- Advertisment -